Cart

  • Nu este nici un produs in cos.

Tratamentul cu dietă și exerciții fizice duce la remisia diabetului la 61% dintre pacienți

Un tratament intensiv, de un an, de modificare a stilului de viață pentru pacienții cu diabet de tip 2, care include o dietă cu conținut scăzut de calorii și exerciții fizice, a dus la o pierdere medie mare în greutate și la remisia diabetului pentru majoritatea pacienților, într-un studiu clinic condus de cercetătorii de la la Weill Cornell Medicine-Qatar.

În studiu, ale cărui rezultate apar în numărul din iunie 2020 al revistei “Lancet Diabetes and Endocrinology”, pierderea medie în greutate pe un an pentru pacienții la care s-a intervenit în stilul de viață a fost de aproape 12Kg. Pacienții dintr-un grup de comparație, care au primit îngrijiri standard, centrate pe medicamente, au slăbit în medie doar 4 kilograme. 

61% au scăpat de diabet

Aproximativ 61% dintre pacienții care au mers pe modificări în stilul de viață nu mai aveau diabet după studiul de un an, comparativ cu doar 12% din grupul de îngrijire standard.

„Cred că este un adevărat schimbător de joc pentru gestionarea diabetului de tip 2”, a spus cercetătorul principal al studiului, dr. Shahrad Taheri, profesor de medicină la Weill Cornell Medicine-Qatar și profesor de medicină și de cercetare în epidemiologie și servicii de sănătate la Weill Cornell Medicine din New York.

„Demonstrează că, dacă slăbești suficient de devreme în procesul bolii, poți de fapt să inversezi boala și, astfel, să eviți toate celelalte probleme de sănătate și reducerile calității vieții care vin odată cu aceasta.”

Medicamentele sau…?

Îngrijirea standard actuală pentru diabet pune accent pe medicamentele pentru controlul zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale – medicamente pe care majoritatea pacienților le vor lua pe termen nelimitat. 

Presupunerea care stă la baza acestei abordări centrate pe medicamente este că celulele secretoare de insulină din pancreas care nu funcționează corect în diabet sunt de obicei deteriorate iremediabil până la momentul diagnosticului.

Dr. Taheri și alți cercetători din domeniu au propus să se pună mai mult accent pe pierderea în greutate, în special pentru pacienții mai tineri care au dezvoltat diabet abia recent. Ipoteza lor este că acumularea de grăsime abdominală care dăunează celulelor producătoare de insulină poate fi reversibilă prin pierderea în greutate – mult mai ușor decât au presupus medicii.

„Acest studiu arată că scăderea în greutate poate funcționa și poate fi durabilă – iar principalul lucru este că a existat o remisie de 61% a diabetului zaharat, ceea ce este uriaș”,

a spus coautorul studiului, dr. Mary Charlson, șeful departamentului de epidemiologie clinică și servicii de evaluare. de cercetare și William T. Foley Distinguished Professor of Medicine la Weill Cornell Medicine.

StudiuL DIADEM-1

Studiul, cunoscut sub numele de studiu DIADEM-1, a fost efectuat într-un centru de îngrijire primară și într-un centru de îngrijire comunitară din Doha, Qatar. Prevalența diabetului în Qatar este estimată la peste 17%, iar rata obezității este de peste 40%.

Dr. Taheri a organizat studiul împreună cu colegii săi în 2017. Aceștia au înrolat 158 ​​de pacienți – trei sferturi dintre ei bărbați – a căror vârstă medie era de 42 de ani și greutatea medie de 101Kg. Toți aveau un diagnostic de diabet de tip 2 de mai puțin de trei ani și toți aveau ascendență din Orientul Mijlociu sau din Africa de Nord și locuiau în Qatar.

Pacienții au fost randomizați pentru a primi fie îngrijire standard, care pune accent pe medicamente, fie o intervenție intensivă a stilului de viață (ILI).

Grupul fără medicamente

Participanții la grupul ILI au încetat să-și ia medicamentele pentru diabet la începutul studiului și, pe tot parcursul studiului, pe baza evaluărilor clinice, medicii au ajustat dozele pentru sau au întrerupt orice medicamente pentru scăderea colesterolului sau a tensiunii arteriale pe care le luau acești pacienți.

La 12 luni, participanții din acest grup au slăbit în medie cca. 12 kg, 61 la sută nu mai erau considerați diabetici și 33 la sută aveau niveluri de zahăr din sânge complet normale – toate aceste măsurători fiind mult mai bune decât cele observate în grupul de control.

În medie, participanții ILI au scăzut medicația la doar două medicamente fiecare, în comparație cu aproximativ cinci de fiecare pentru participanții din grupul de control.

Studiul DIRECT

Un studiu clinic recent din Regatul Unit, cunoscut sub numele de studiu DIRECT, a avut un concept similar și a obținut o scădere medie în greutate remarcabilă și o rată de remisie de 46% după 12 luni. Dr. Taheri observă că rezultatele DIADEM-1 ar fi fost mai bune, deoarece participanții săi erau în medie cu aproximativ un deceniu mai tineri și aveau diabet pentru mai puțin timp.

El și colegii săi continuă să urmărească pierderea în greutate și starea de diabet a participanților la studiu și planifică noi studii de intervenții similare în diferite populații și cu diferite planuri de dietă. Natura intervenției intensive în stilul de viață din studiile DIADEM-1, DIRECT și alte studii, care implică sprijin consecvent din partea mai multor furnizori specializați în nutriție și exerciții fizice, poate ajuta la explicația faptului că participanții au reușit să-și mențină pierderea în greutate în timp ce persoanele care țin singure dieta pot reveni și uneori își recâștigă mai multă greutate decât au pierdut.

„Sperăm că astfel de studii pot aduce o schimbare majoră în abordarea clinică a diabetului de tip 2 în întreaga lume, astfel încât să combinăm screeningul precoce cu intervenții în stilul de viață, în esență pentru a scăpa imediat de această afecțiune, în loc să punem oamenii să ia multe medicamente pe viață”,

a spus dr. Taheri.

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.