Cart

  • Nu ai niciun produs în coș.

Microbiomul uman: o fereastră în sănătatea noastră

Corpul nostru este gazdă a trilioane de microorganisme, colectiv cunoscute sub numele de microbiomul uman. Aceste organisme mici joacă un rol central în fiziologia noastră, influențând totul, de la sistemul nostru imunitar la sănătatea noastră mentală. Progresele recente în cercetarea microbiomului au arătat lumina asupra relației complexe dintre corpul nostru și microbii care îl locuiesc.

Ce este microbiomul uman?

Microbiomul uman este colecția de microorganisme care trăiesc pe și în corpul nostru. Acesta include bacterii, virusuri, fungi și alte organisme mici. În total, microbii din corpul nostru depășesc numărul propriilor celule cu un factor de zece la unu.

Majoritatea microorganismelor din microbiomul uman trăiesc în intestin, unde formează un ecosistem complex care ajută la descompunerea alimentelor și la extragerea nutrienților. Cu toate acestea, microbiomul este prezent și în alte părți ale corpului, inclusiv pe piele, gura și tractul genital. Ca să nu mai vorbim că odată cu fiecare gram de aliment înghițim și 1 milion de microorganisme.

Ce face microbiomul?

Microbiomul îndeplinește o gamă largă de funcții în corp, multe dintre acestea fiind esențiale pentru sănătatea noastră. Iată câteva exemple:

•          Digestia și absorbția nutrienților: Microbii din intestin fermentează alimentele nedigerate, producând molecule care pot fi absorbite și folosite de către corp. Controlează și depunerea grăsimilor. 

•          Susținerea sistemului imunitar: Anumiți microbi din intestin ajută la antrenarea sistemului nostru imunitar, făcându-l mai bine pregătit să lupte împotriva infecțiilor.

•          Sănătatea mentală: Microbiomul poate produce neurotransmițători care influențează starea noastră de spirit și comportamentul.

•          Prevenirea bolilor: Un microbiom sănătos poate ajuta la prevenirea bolilor, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, diabetul de tip 2 și cancerul de colon.

Dezechilibrul microbiomului

O perturbare a echilibrului microbiomului poate avea consecințe grave asupra sănătății. Acest lucru este cunoscut sub numele de disbioză și poate rezulta din factori precum o dietă proastă, antibiotice și stres. Disbioza a fost legată de o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv alergii, obezitate și depresie.

Pătrunderea secretelor microbiomului este o provocare complexă. Nu există doua microbioame exact la fel, iar diferite populații au microbioame diferite.

Viitorul cercetării microbiomului

Deși microbiomul a fost studiat de decenii, sunt încă multe lucruri pe care nu le știm despre acest ecosistem complex. Cu toate acestea, progresele tehnologice au făcut mai ușor studiul microbiomului în profunzime. Oamenii de știință pot acum secvenția ADN-ul microbilor din microbiom, oferindu-ne o mai bună înțelegere a compoziției și funcției acestor organisme mici.

Cercetătorii speră ca această cunoaștere va conduce în cele din urmă la noi modalități de diagnosticare și tratament al unei game largi de boli. Prin înțelegerea microbiomului, putem debloca o fereastră în sănătatea noastră – una care poate dezvălui noi înțelegeri și poate duce la terapii noi în viitor.

Un articol (în limba engleză) poate fi consultat în Science Focus (BBC), aici.

Concluzie

Microbiomul uman este un ecosistem fascinant și complex care are un impact profund asupra sănătății noastre. De la digestie la prevenirea bolilor, microbiomul îndeplinește o gama largă de funcții în corp. Pe măsură ce înțelegerea noastră asupra microbiomului crește, crește și potențialul pentru noi descoperiri în medicină și sănătatea umană.

Totuși, prin echipamentele ultraperformante ale unui laborator modern, se pot afla acum parametri ai microbiomului care explică tulburările ce le aveți de ceva vreme și cărora nu le-ați dat de urmă. Totul în confortul dvs. de acasă, caci testul se face cu un kit ce conține minimum necesar pentru a se obține cele câteva picături de material biologic suficiente a se obține informațiile prețioase. Fără să vă deplasați nicăieri!

Puteți afla aici mai multe despre un astfel de test pentru microbiom. 

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.