LIFE.ro: Testele genetice pot depista predispoziţia către aproape orice afecţiune, precum şi informaţia genetic legată de cea mai bună dietă de slăbit - My Body Guide

Cart

  • Nu este nici un produs in cos.
0

NOU!
Plata in rate

teste adn

LIFE.ro: Testele genetice pot depista predispoziţia către aproape orice afecţiune, precum şi informaţia genetic legată de cea mai bună dietă de slăbit

My Body Guide a adus recent în România un concept unic şi poate cel mai complex în ce priveşte testarea genetică şi interpretarea rezultatelor testelor. „Responsabil” de acest lucru este Dr. Dorin Pirciog de la care am aflat că un test genetic ne poate indica cea mai bună metodă pentru a urma o dietă de slăbit, ne poate depista predispoziţia spre anumite afecţiuni şi la fel de bine ne poate ajuta să alegem tipul de activitate sportivă potrivită nouă.

Dr. Dorin Pirciog a activat o scurtă perioadă, de la începutul carierei, în industria farma, iar apoi a luat calea antreprenoriatului. Astfel, a început primul proiect de business medical în 1997, ca reprezentant şi distribuitor al mai multor companii europene şi internaţionale de prestigiu în domeniul echipamentelor medicale diverse. Al doilea proiect a început în 2006 prin înfiinţarea într-un parteneriat european a unei bănci de celule stem, activitate aflată atunci chiar la începuturile ei în România, dar care continuă şi acum. Deci, pionierat. Al treilea proiect este My Body Guide, tot pionierat, într-un domeniu nou, dar de mare perspectivă.

dr-dorin-pirciog
Dr. Dorin Pirciog

Ce amploare are genetica şi testele genetice în România?

Corpul uman este format din circa 50 de trilioane de celule (o cifra la care putem ajunge numărând aproape 2 milioane de ani, fără oprire), fiecare celulă conţinând un set complex de instrucţiuni după care funcţionează. Instrucţiuni care sunt scrise în ADN-ul fiecăruia şi care, în cazul omului, sunt aproximativ 25-30.000 la număr. Aşa încât, atunci când vorbim despre teste genetice trebuie să avem în vederea aceste numere şi, prin urmare, această uriaşă complexitate a lor. Trebuie să vă mai spun că încă nu au fost descifrate toate aceste instrucţiuni, ci doar o parte. În ADN stau scrise toate trăsăturile noastre, de la cele simple precum culoarea părului sau a ochilor până la cele complexe precum personalitatea, temperamentul, preferinţele, gusturile, etc. Genetica convenţională, care există de multă vreme şi în România, are în vedere în special depistarea unor boli genetice cu incidenţă rară în rândul populaţiei. My Body Guide a adus recent în România un concept unic şi poate cel mai complex în ce priveşte testarea genetică şi interpretarea rezultatelor testelor. În ce sens? În sensul în care prin testare genetică putem afla de la ce ne îngrăşăm şi cum să ne controlăm greutatea printr-un program personalizat de 2,5 ori mai eficient decât altele, ce alimente să consumăm pentru a ne menţine sănătatea, cât de bine eliminăm toxinele şi cum putem ajuta mai mult corpul în acest sens, ce medicamente ne fac bine şi pe care să le evitam, în ce tip de sport putem face performanţă şi cum să performăm, la ce boli comune suntem predispuşi şi cum să le evităm prin ajustarea stilului de viaţă (ex. boli cardiovasculare, Alzheimer, cancer de sân sau prostată, osteoporoză, hemocromatoză, unele boli digestive, glaucom, etc).

Suntem un popor interesat de acest aspect al medicinei?

Acest tip nou de teste genetice, care presupune identificarea genelor răspunzătoare de cele expuse mai sus şi, mai ales, interacţiunea lor în determinarea trăsăturilor respective, sunt mult prea noi pentru a spune la acest moment dacă suntem un popor interesat sau nu. În teorie, aceste teste ar trebui să ne intereseze pe toţi căci pe baza lor putem lua decizii întemeiate ştiinţific în ce priveşte ajustarea stilului nostru de viaţă, astfel încât să trăim mai bine, mai sănătos şi prin urmare să evităm multe boli la care suntem predispuşi, să avem sau să menţinem o greutate dorită. Avem acum la dispoziţie nişte instrumente extraordinar de utile – aceste teste – care ne pot scuti de multe costuri şi/sau neplăceri viitoare, de ce să nu le folosim? Abordarea viitorului este una personalizată, în care fiecărui individ îi trebuie o soluţie la o anumită problemă, numai a lui. E doar o chestie de timp până să cuprindem mental această idee. Ce pot să vă mai spun este că atunci când am explicat cuiva despre ce este vorba, a devenit foarte interesat(ă). Deci, este doar o problemă de informare până la urmă. Şi vă mulţumesc pentru participarea la acest proces de informare pe un domeniu aşa de nou şi interesant.

Ce afecţiuni pot descoperi testele genetice pe care le aduceţi?

Nu este vorba numai despre afecţiuni ce se pot depista. Este mult mai complex de atât. Haideţi să rezum astfel conceptul My Body Guide: sunt teste genetice care ne ajută să funcţionăm optim cu ceea ce avem – corpul nostru. Corp care este unic şi funcţionează ca atare. Altfel spus, ce este bun pentru mine nu este neapărat bun şi pentru altă persoană. Conceptul are în vedere 4 direcţii: 1. controlul greutăţii 2. Alimentaţia sănătoasă personalizată 3. medicina personalizată şi 4. sportul de performanţă.

Ştiam că pentru o dietă trebuie să mergem la nutriţionist. Acum mi-aţi desfiinţat toate teoriile şi spuneţi că mai întâi ar trebui făcut un test genetic pentru a afla ce dieta ni se potriveşte. Cum argumentaţi acest lucru?

Dumneavoastră aveţi acum la dispoziţie, împreună cu nutriţionistul, un instrument extrem de valoros pentru a vă atinge scopul: fie reducerea greutăţii, fie menţinerea ei, fie, de ce nu, o creştere în greutate. Sau, pur şi simplu o alimentaţie sănătoasă, personalizată genetic. Este un instrument ştiinţific care nu face decât să eficientizeze munca dumneavoastră sau în echipă cu specialistul (nutriţionistul), scutind astfel eforturi inutile în alte direcţii. Corpul dumneavoastră reacţionează în mod unic la carbohidraţi, la grăsimi, la calorii, la efortul fizic, la constituenţii din alimente. Şi trebuie ţinut seama de acest lucru. De ce nu există o singură dietă pentru toată lumea? Ba mai mult, de ce nici măcar zecile de diete existente nu pot rezolva toate cazurile? Pentru că fiecare dintre noi are un mod unic de funcţionare. Pe care îl putem afla din aceste teste genetice, de la My Body Guide.

Cum a ajuns My Body Guide pe piaţa din România?

My Body Guide este creat în Romania. Este un concept bazat pe un parteneriat cu laboratoarele Novogenia din Austria, laboratoare pionier în genetica modernă. Ideea a venit din spectaculosul informaţiei aflate în rapoartele genetice, din utilitatea şi complexitatea ei precum şi din uşurinţa exprimării rapoartelor – acestea sunt scrise într-un limbaj uşor accesibil omului de rând. Şi, mai mult, din soluţiile oferite fiecăruia în urma testării. Astfel încât devin un instrument util nouă tuturor, dacă suntem interesaţi să trăim bine şi sănătos cu o investiţie mică la început (în teste) comparativ cu nişte costuri viitoare.

Să presupunem că în familia mea există un caz de Alzheimer. Ce ar trebui eu sa fac, care sunt pas cu pas procedurile?

În acest caz este probabil ca şi dumneavoastră să aveţi o predispoziţie la a dezvolta boala Alzheimer. Va trebui să intraţi pe site şi să comandaţi “Testul Genetic pentru boala Alzheimer”, aflat în secţiunea “Produse-Medicină Personalizată”. Veţi primi acasă un kit de recoltare de ADN. Recoltarea se face foarte simplu, din saliva, urmând paşii simpli din instrucţiunile care însoţesc kitul de recoltare. Returnaţi apoi kitul la sediul My Body Guide fără niciun cost. Veţi primi în maxim 30 de zile raportul final al analizei.

Ce teste genetice v-aţi făcut dumneavoastră?

Eu am accesat întreaga gama de teste genetice, mai puţin cele pentru sportul de performanţă deoarece vârsta nu îmi mai permite practicarea vreunui sport de performanţă, şi am putut afla astfel multe lucruri interesante despre cum funcţionează mai bine corpul meu.

Sursa: LIFE.ro

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.