Testarea genetica sau istoricul medical? - My Body Guide

Cart

 • Nu este nici un produs in cos.
0

NOU!
Plata in rate

teste adn

Testarea genetica sau istoricul medical?

Cu toate ca o istorie in tulburari genetice cu penetranta ridicata si mostenire dominanta poate parea a oferi informatii similare unei analize genetice, ea in fapt are limitari serioase.

De exemplu, in cazul Chorea Huntington, defectul genetic dominant care determina aparitia acestei boli in cazul fiecarui individ la care este identificat (asa-numita penetranta completa) este usor de urmarit printr-un istoric familial medical [15]. In cazul in care purtatorul acestui defect are un copil, sansele ca acesta sa fie la randul sau purtator sunt de 50%. Un istoric medical poate doar specula si estima probabilitatea bolii in limita celor 50%. Numai o analiza genetica poate determina daca defectul genetic a fost mostenit si daca copilul va suferi de aceasta boala.

In bolile cu penetranta incompleta (nu toti purtatorii de mutatie dezvolta boala), precum trombofilia familiala, este chiar mai dificil de a trage concluzii relevante pe baza istoricului medical. Aceste defecte genetice sunt relativ frecvente, in aproximativ 20-40% din cazuri de tromboza. Aproximativ unul din douazeci de europeni este predispus genetic la trombofilie si este supus unui risc de 8 ori mai mare de tromboza [16-18]. In cazul in care raman netratate, 10% din persoanele care au aceasta predispoziție dezvolta o tromboza potential letala [19]. Din moment ce aceste defecte genetice nu conduc intotdeauna la boli si exista 50% sanse ca acestea sa fie trecute de la o generatie la alta, identificarea acestora doar pe baza istoricului familial este o sarcina dificila, daca nu chiar imposibila.

Boli cum ar fi hemocromatoza sau intoleranta la lactoza sunt recesive, ceea ce inseamna ca o persoana poate dezvolta aceasta intoleranta, numai in cazul in care el a mostenit o gena defecta de la fiecare parinte. Purtatorul doar a uneia dintre genele defecte nu va avea nici un simptom deci, fara o analiză genetica, este imposibil sa se afle daca o persoană este purtatoare. De aceea, in aceste cazuri, un istoric medical este inutil, deoarece cazurile de boala apar sporadic, fara ca alti membri ai familiei sa fie afectati.

Exemple practice

Valoarea predictiva a testelor genetice variaza adesea de la boala la boala, de la gena la gena si chiar de la mutație la mutatie. In plus, astfel de analize genetice furnizeaza informatii si posibilitati diferite de prevenire, in functie de pacient. Iata cateva exemple, bine studiate, de predispozittii genetice si optiuni de prevenire a acestora.

Intoleranta la lactoza

Prezenta a doua defecte genetice care afecteaza gena LCT poate prezice, cu o probabilitate foarte mare (> 90%), dezvoltarea intolerantei la lactoză [20-22]. Cu toate acestea, varsta la care intoleranta dezvolta primele simptome variază in funcție de starea generala de sanatate a persoanei. In timp ce un test de toleranta la lactoza (testul de hidrogen) este relevant pentru starea actuala de sanatate, aceasta nu poate afirma nimic cu privire la starea de sanatate viitoare a pacientului. O analiza genetica cu rezultate pozitive, cu toate acestea, poate prezice cu o probabilitate foarte mare aparitia in viitor a intolerantei la lactoza. O reducere de lactoza in dieta, impreuna cu o examinare atenta a simptomelor, poate scuti pacientul de ani de indigestii inexplicabile.

Trombofilia familiala

Printr-un singur defect genetic (factor V), riscul de tromboza a crescut de 8 ori, iar 10% dintre pacienti vor suferi de tromboza la un moment dat in viata lor. Daca pacientul are doua defecte genetice, riscul creste de aproximativ 80 de ori si, daca este lasata netratata, aceasta va determina dezvoltarea bolii in cele mai multe dintre cazuri. Conform studiilor, defectele genetice se regasesc în aproximativ 40% din cazuri de tromboza [6-19]. Modificari ale stilului de viata si terapii medicamentoase – in special in situatii cu risc ridicat, cum ar fi zborurile lungi sau dupa intervenții chirurgicale) pot normaliza aceste predispozitii genetice.

Aceste predispozitii genetice sunt deosebit de periculoase in mod particular pentru femei. Utilizarea contraceptivelor sau a preparatelor hormonale dubleaza riscul individual de tromboza, chiar si fara un defect genetic. Atunci cand exista o predispoziție la trombofilie, riscul bolii creste exponential, de până la 18 ori [23, 24]. Prin urmare, se recomanda ca femeile cu o dispozitie genetica de a avea trombofilie sa treaca la contraceptive alternative non-hormonale. Singura problema este ca, aproape nici o femeie nu pare a fi ingrijorata de acest risc. Riscul creste chiar mai mult in timpul sarcinii. Riscul de tromboza, deja de 4 ori mai mare in perioada premergatoare sarcinii, creste acum (din cauza predispoziției genetice) de 60 ori; situatia trebuie sa fie strict tratata cu heparina cu greutate molecularamică [25, 26].

Hipercolesterolemia familiala

Un defect genetic al genei APOB creste probabilitatea hipercolesterolemiei de 78 de ori, in timp ce unele defecte ale genei LDLR chiar de pana la 1233 de ori [27-29]. Aceste forme de hipercolesterolemie sunt adesea imposibil de diferentiat de colesterolemia dobandita, dar necesita un tratament diferit.

Osteoporoza

Aproximativ fiecare a treia femeie are un defect genetic care creste riscul ei de osteoporoza la 26%. Unul din 33 de femei estet purtatoarea a doua gene defecte, care cresc riscul la 178% [30]. Pastrarea masei osoase este mult mai usoara decat reconstruirea acesteia odata pierduta, de aceea este important sa se identifice, cat mai curând posibil, persoanele susceptibile genetic pentru a se putea interveni in timp util. In cazul in care riscul este detectat devreme, portiunile osoase expuse riscului pot fi consolidate de la o varsta timpurie, iar o dieta bogata in calciu, vitamina D si fosfati poate incetini evolutia bolii [31-34].

Intoleranta la gluten / Boala celiaca

Aceasta boala autoimuna este cauzata, printre altele, prin eliberarea anumitor tipuri de HLA, care pot declansa boala, dar nu pot fi folosite in scopuri predictive. Un rezultat negativ pentru riscul de a avea respectivele tipuri de HLA exclude posibilitatea de avea boala celiaca, cu o probabilitate foarte mare. Identificarea persoanelor cu risc este de aceea deosebit de importanta, deoarece este nevoie de obicei de 11 de ani pentru a diagnostica corect această boala si se estimează ca 12% din cazurile netratate au consecinte mortale [35-37]. Cand apar simptomele, boala poate fi usor identificata si confirmata suplimentar prin teste chimice de laborator. Riscurile colaterale pentru sanatate, cum ar fi intoleranta la lactoza sau riscul crescut de limfom de pana la 80 de ori, pot fi normalizate printr-un tratament adecvat si o dieta fara gluten [35-37].

Degenerescenta maculara

Un defect genetic comun in gena CFH creste riscul de degenerescenta maculara de pana la 4-12 ori, in functie de numarul de defecte genetice. Riscul individual poate fi mai bine determinat printr-o clasificare in grupe de risc (1 ori / 4 ori / 12 ori) [38, 39]. Pacientii cu risc ridicat ar trebui sa urmeze o dieta bogata in antioxidanti, sa foloseasca ochelari de soare cu protecție UV si sa isi faca teste acasa pentru detectarea distorsiunilor campului vizual; vizitele medicale periodice sunt, de asemenea, recomandate [40-45]. 

Genomica nutritionala

Consumul de fructe este sanatos, iar consumul de carne grasa este nesanatos! Astfel de principii generale de nutritie sunt bine cunoscute si este recomandat ca toata lumea sa urmeze un regim alimentar echilibrat. Cu toate acestea, aceste reguli au fost create in ideea de a fi aplicate publicului larg si, ca atare, caracteristicile individuale nu au fost luate in considerare.

De exemplu, produsele lactate sunt o sursa recomandata de calciu. O dieta bogata in calciu joaca un rol esential pentru persoanele care sunt predispuse genetic la pierderea de masa osoasa (osteoporoza). Ca atare, produsele lactate sunt foarte recomandate, cu excepția cazului in care persoana se numara printre cei 20% din populație, care au intoleranta la lactoza, din cauza unui defect genetic mostenit [21]. In acest caz, pacientul ar trebui sa treaca complet la alte surse de calciu, cum ar fi broccoli sau suplimente alimentare. Predispozitia genetica ce determina nivelul ridicat de colesterol sau trigliceride (Ateroscleroza), diabetul zaharat de tip 2, intoleranta la gluten / cereale (boala celiaca), boala de stocare de fier (hemocromatoza) sau degenerescenta maculara, necesita modificari dietare specifice, in scopul de a optimiza prevenirea acestor boli. Prin analiza genetica, putem afla, pe baza predispozitiei genetice, ce categorii de alimente sunt deosebit de importante pentru o persoana si care ar trebui in schimb evitate.

 

Vezi AICI ce teste sunt in oferta MyBodyGuide.

Referinte

 • [1]Geneclinics.org
 • [2]Gupta N, Khan F, Tripathi M, Singh VP, Tewari S, Ramesh V, Sinha N, Agrawal S. Absence of factor V Leiden (G1691A) mutation, FII G20210A allele in coronary artery disease in North India. Indian J Med Sci 2003;57:535
 • [3]Brissot P, Moirand R, Jouanolle AM, Guyader D, Le Gall JY, Deugnier Y, David V. A genotypic study of 217 unrelated probands diagnosed as “genetic hemochromatosis” on “classical” phenotypic criteria. J Hepatol 1999;30:588-593
 • [4]Olynyk JK, Cullen DJ, Aquilia S, Rossi E, Summerville L, Powell LW. A population-based study of the clinical expression of the hemochromatosis gene. N Engl J Med 1999;341:718-724
 • [5]CDCP, Centers for Disease Control and Prevention
 • [6]Fanen P, Hasnain A . Cystic Fibrosis and CFTR Gene. Atlas Genet Cytogenet Oncol Haematol. September 2001
 • [7]C. Sevilla et al. Testing for BRCA1 mutations: a cost-effectiveness analysis, European Journal of Human Genetics (2002) 10, 599 – 606
 • [8]Rochette, J., et al., Multicentric origin of hemochromatosis gene (HFE) mutations. Am J Hum Genet, 1999. 64(4): p. 1056-62.
 • [9]CDCP, Centers for Disease Control and Prevention
 • [10]Haemochromatose.org
 • [11]NIH, Institutes of Health
 • [12]Burt, M.J., et al., The significance of haemochromatosis gene mutations in the general population: implications for screening. Gut, 1998. 43(6): p. 830-6
 • [13]Niederau C, F.R., Pürschel A, Stremmel W, Häussinger D, Strohmeyer G, Long-term survivalin patients with hereditary hemochromatosis. Gastroenterology 1996(110): p. 1107-1119.
 • [14]GFHEV Guidelines
 • [15]Walker, F.O.: Huntington’s disease. Lancet, 2007; 369: 218–28
 • [16]Rosendaal FR, Siscovick DS, Schwartz SM, Beverly RK, Psaty BM, Longstreth WT, et al. Factor V Leiden (resistance to activated protein C) increases the risk of myocardial infarction in young women. Blood 1997;89:2817-21
 • [17]Mansourati J, Da Costa A, Munier S, Mercier B, Tardy B, Ferec C, et al. Prevalence of factor V Leiden in patients with myocardial infarction and normal coronary angiography. Thromb Haemost 2000;83:822-5
 • [18]Doggen CJ, Cats VM, Bertina RM, Rosendaal FR. Interaction of coagulation defects and cardiovascular risk factors: increased risk of myocardial infarction associated with factor V Leiden or prothrombin 20210A. Circulation 1998;97:1037-41
 • [19]Thom W. Rooke, Vascular Medicine and endovascular Interventions: Blackwell Futura, 2007, Chapter 5, Page 65.
 • [20]Beja-Pereira, A.; Luikart, G.; England, P. R.; Bradley, D. G.; Jann, O. C.; Bertorelle, G.; Chamberlain, A. T.; Nunes, T. P.; Metodiev, S.; Ferrand, N.; Erhardt, G. : Gene-culture coevolution between cattle milk protein genes and human lactase genes. Nature Genet. 35: 311-313, 2003. Note: Erratum: Nature Genet. 35: 106 only, 2003.
 • [21]Tuula H. Vesa et al.: Lactose Intolerance, in: Journal of the American College of Nutrition, Vol. 19, No. 90002, 165S-175S (2000)
 • [22]Enattah, N. S.; Sahi, T.; Savilahti, E.; Terwilliger, J. D.; Peltonen, L.; Jarvela, I. : Identification of a variant associated with adult-type hypolactasia. Nature Genet. 30: 233-237, 2002.
 • [23]Gomes, M. P. V., Deitcher, S. R. (2004). Risk of Venous Thromboembolic Disease Associated With Hormonal Contraceptives and Hormone Replacement Therapy: A Clinical Review. Arch Intern Med 164: 1965-1976
 • [24]Higher risk of venous thrombosis during early use of oral contraceptives in women with inherited clotting defects; Kitty W, Arch Intern Med, Vol 160, Jan 10, 2000.
 • [25]Trends in the Incidence of Venous Thromboembolism during Pregnancy or Postpartum: A 30-Year Population-Based Study: John A. Heit, Ann Intern Med. 2005;143:697-706.
 • [26]Thrombophilia and pregnancy: The gynecologist: Springer Berlin: Volume 36, Number 11 / November 2003 F. Dermarmels Biasiutti.
 • [27]Tybjaerg-Hansen A, Humphries SE. Familial defective apolipoprotein B-100: a single mutation that causes hypercholesterolemia and premature coronary artery disease. Atherosclerosis 1992;96:91-107
 • [28]Hobbs et al. 1992 Hum Mut 1:445
 • [29]Defesche et al. 1998 FH workshop 1997
 • [30]Mann V, Ralston SH. Meta-analysis of COL1A1 Sp1 polymorphism in relation to bone mineral density and osteoporotic fracture. Bone. 2003;32:711-7.
 • [31]Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation(2007) Protein and amino acid requirements in human nutrition, pp224-226
 • [32]Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation(2002), Human Vitamin and Mineral Requirements, pp166-167
 • [33]Bolland MJ, Barber PA, Doughty RN, et al (2008). “Vascular events in healthy older women receiving calcium supplementation: randomised controlled trial”. BMJ 336: 262
 • [34]Jackson RD, LaCroix AZ, Gass M, et al (2006). “Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of fractures”. N. Engl. J. Med. 354 (7): 669–83
 • [35]Internal medicine, Gerd Herold et al, 2008
 • [36]Am J Med. 1967; 42: 899-912
 • [37]Hardwick, C. Prognosis in coeliac disease. Arch Dis Child 1939; 14:279.
 • [38]Wegscheider BJ, Weger M, Renner W, et al. Association of complement factor H Y402H gene polymorphism with different subtypes of exudative age-related macular degeneration. Ophthalmology. 2007.114:738-42.
 • [39]Montezuma SR, Sobrin L, Seddon JM. Review of genetics in age related macular degeneration. Semin Ophthalmol. 2007;22:229-40.
 • [40]Ophthalmology, Franz Grehn, 30th edition, 2008
 • [41]MDS Manual, Health Manual, 2nd Edition
 • [42]Haines, J. L.; Hauser, M. A.; Schmidt, S.; Scott, W. K.; Olson, L. M.; Gallins, P.; Spencer, K. L.; Kwan, S. Y.; Noureddine, M.; Gilbert, J. R.; Schnetz-Boutaud, N.; Agarwal, A.; Postel, E. A.; Pericak-Vance, M. A. : Complement factor H variant increases the risk of age-related macular degeneration. Science 308: 419-421, 2005
 • [43]Diagnoses at the ocular fundus, Thieme, Bernd Kirchhof, Martin Reim, Sebastian Wolf, 2003
 • [44]Ch. 25, Disorders of the Eye, Jonathan C. Horton, in Harrison’s Principles of Internal Medicine, 16th ed.
 • [45]German Ophthalmological Society (DOG)
 • [46] ncbi.nlm.nih.gov/
* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.