Suntem cam scumpi, dar nu la gramaj
Să vă povestesc o întâmplare care vă va uimi și vă va amuza puțin. Imaginați-vă că trupurile noastre, aceste temple ale sufletului, sunt de fapt niște pușculițe ambulante pentru elemente chimice.
Ei bine, dacă v-ați întrebat vreodată cât ați valora dacă ați vinde fierul din sânge sau zincul din unghii sau calciul din oase ș.a.m.d. pe eBay sau eMag, vă aplaud curiozitatea!
Corpul e un bazar de elemente
Corpul uman, această creatură minunat de complexă, este de fapt un veritabil bazar ambulant de elemente. Dacă am deveni vânzători de piese de schimb pentru laboratoare de chimie, am descoperi că, din punct de vedere chimic, suntem mașinării destul de scumpe.
Încercați să vă imaginați anunțul: “Vând corp uman, model exclusivist, cu dotări de bază: inteligență și simțul umorului. Preț negociabil. Costuri de întreținere: pizza și cafea.”
Și cum să nu râdem când ne gândim că, în ciuda faptului că suntem alcătuiți din fier și alte metale prețioase, inclusiv particule de aur și argint (da, suntem niște bijuterii ambulante), suntem și cam 70% apă.
De parcă mama natură ne-ar spune: “Ia uită-te, te-am făcut să strălucești, dar să nu te iei prea mult în serios, ești și o băltoacă pe picioare.”
Cam atât
Haideți să monetizăm această comoară ambulantă acum! Dacă am vinde toate aceste elemente, am face o avere… de aproximativ 5 EURO.
Nu e de mirare că nu ne grăbim să ne listăm pe bursa de valori a elementelor chimice. Comparativ, în bucăți, suntem la fel de valoroși ca o înghețată de ciocolată, dar în întregime, ah, în întregime suntem neprețuiți!
Unde se ascunde adevărata valoare
Dar hai să lăsăm gluma deoparte și să ne amintim că valoarea noastră nu stă în atomii de carbon sau în moleculele de oxigen. Corpurile noastre fac lucruri incredibile: se vindecă după ce ne-am lovit genunchii fugind după autobuz, alergăm maratoane (sau cel puțin până la frigider), creăm artă, muzică și uneori aducem și puțin haos.
Dar ce ne face cu adevărat neprețuiți? Ei bine, capacitatea noastră de a iubi, de a fi iubiți, de a comunica și de a ne conecta cu ceilalți. Suntem făcuți să experimentăm bucuria, fericirea și da, chiar și tristețea – toate acestea ne fac să simțim că trăim cu adevărat.
Tot în unicitate stăm
Fiecare dintre noi este o operă de artă vie, unică și inegalabilă. Avem o moștenire genetică unică, un set distinct de experiențe, amintiri și o personalitate care nu poate fi copiată sau duplicată.
Deci, în timp ce din punct de vedere chimic am valora cât un sandviș, în realitate, suntem neprețuiți. Suntem mai mult decât suma părților noastre, suntem biblioteci ambulante de povești, suntem universuri pline de posibilități și, mai presus de toate, suntem artiștii propriei noastre vieți. Și asta, dragi cititori, nu poate fi evaluat în bani.