Cart

  • Nu este nici un produs in cos.

Ozempic, sistemul toxic al alimentelor procesate și viitorul nostru

Articolul este bazat pe narațiunea Dr Catherine Conlon.

O privire asupra trecutului

În anii ’70, când era copil în Irlanda, erau aproape inexistente cazurile de obezitate și foarte puțini copii supraponderali la școli. Astăzi, aproape unul din patru (23%) adulți sunt obezi, iar o treime (37%) sunt supraponderali. Printre cei de 65 de ani și peste, doar unul din patru (25%) are greutate normală, aproape trei sferturi (74%) fiind supraponderali sau obezi.

Această transformare masivă a dimensiunilor corporale nu s-a produs din cauza vreunei noi boli, ci datorită unei combinații toxice de factori care au schimbat modul în care mâncăm, ne deplasăm prin orașe și răspundem la stres cu alimente ieftine și reconfortante.

Ozempic, medicamentul ”minune”?

Noile medicamente pentru pierderea în greutate precum Ozempic (semaglutida) acționează asupra hormonului GLP-1 din intestin și creier, creând senzația de sațietate, astfel încât oamenii mănâncă mai puțin.

Cercetările recente publicate în Nature Medicine și prezentate la Congresul European de Obezitate de la Veneția arată că tratamentul săptămânal cu semaglutidă poate produce o pierdere susținută în greutate de până la 15% din greutatea corporală pe o perioadă de până la patru ani la adulții supraponderali sau obezi fără diabet.

De asemenea, un studiu pe 17.604 adulți din 41 de țări a arătat că semaglutida aduce beneficii cardiovasculare. Chiar interesant, nu? Dar stai să vezi.

Problema fundamentală a alimentelor procesate

Cu toate acestea, aceste remedii sunt doar soluții artificiale la o problemă de asemenea artificială. Organizația Mondială a Sănătății confirmă că obezitatea aproape s-a triplat din 1975. Întrebarea reală este: de ce nu ”reparăm” piața alimentelor în loc să manipulăm indirect intestinul și creierul pentru a ne schimba răspunsul la aceste alimente procesate false?

Alimentele ultra-procesate înșeală creierul. Îmbinarea de grăsimi, carbohidrați și sare este mană pentru creierele noastre – factorul “extaz” este atent manipulat de industria alimentară pentru a maximiza combinația de gusturi și texturi care depășește orice senzație de sațietate.

Alimentele bogate în zahăr duc la vârfuri rapide de glucoză urmate de scăderi bruște care vă dau semnalul că aveți nevoie să mâncați din nou. Conform lui Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra și autor al cărții “Unprocessed”, alimentele procesate subminează sațietatea sau senzația de plinătate din mai multe motive.

Le mestecați mai puțin, iar volumul de mestecare trimite semnale creierului că sunteți sătul. Mâncarea moale și pasta procesată = mai puțină mestecare, mai puțină sațietate.

Combinația de grăsimi, carbohidrați și săruri este un deliciu pentru creierul uman – “factorul extaz” este atent manipulat de industria alimentară pentru a maximiza combinația de gusturi și texturi care depășește orice senzație de a fi avut destul.

Necesitatea unei schimbări

După patru decenii de consum al acestor alimente care diminuează dramatic sățietatea, am ajuns la un punct în care lăudăm abilitatea unei noi generații de medicamente (foarte scumpe) de a ne face să ne simțim sătui și de a ne controla poftele pentru alimentele procesate care au cauzat problema. Este o ironie amară că în timp ce aceste medicamente sunt transformative în gestionarea obezității, ele nu fac nimic pentru a schimba mediul alimentar toxic care a cauzat această boală în primul rând.

Din nou, sistemul

Obezitatea este o problemă artificială în sensul că acum mâncăm alimente foarte dense energetic care, în mod normal, nu există în natură, a explicat Michael Lowe, profesor de psihologie clinică la Universitatea Drexel din Philadelphia. Răspunsul la un sistem toxic al alimentelor este să reparăm sistemul alimentar prin reglementări robuste pentru a controla vânzarea și comercializarea alimentelor ieftine care au impact asupra sănătății și pentru a încuraja piețele pentru produse alimentare proaspete, bogate în proteine, fibre, vitamine și minerale.

Dar economia axată pe profit are alte idei, permițându-ne să trăim oricum vrem și să depindem de industria farmaceutică pentru a găsi modalități ingenioase de a ne “repara”. Cu toate acestea, dacă nu provocăm schimbarea, scenariul absurd în care 80% dintre noi vom depinde de medicamente pentru pierderea în greutate devine o realitate îngrijorătoare, așa cum avertizează profesorul Lowe.

Intrebare: vrei să fii între cei 80%?

Singura alternativă este să încercăm să rezolvăm problema la rădăcină, astfel încât peste 50 de ani să nu fim dependenți de asemenea “soluții” artificiale.

Dacă nu provocăm o schimbare fundamentală în sistemul alimentar, vom ajunge într-un scenariu absurd în care majoritatea populației va depinde de medicamente pentru a gestiona greutatea. Este esențial să revenim la o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a evita dependența de soluții artificiale și pentru a asigura o sănătate durabilă pe termen lung.

Concluzie

Ce putem face până se reglează sistemul? Și asta dacă se va face….O variantă ar fi o dietă extremă, complet bazată pe fructe și legme dovedită a fi asociată cu o morbiditate scăzută și o longevitate crescută.

Dar cum puțini înclină spre așa ceva totuși, o altă variantă ar fi să apelezi la o alimentație bazată…chiar pe genele tale. Și care, ai putea să fii surprins/ă să afli că ea poate conține destule opțiuni și dintre alimentele de origine animală.

Adică o alimentație mai de Doamne ajută, fără să fii nevoit/ă să renunți de tot la nu știu ce plăceri culinare, dar cu păstrarea beneficiilor de sănătate. Doar e înscrisă în ”manualul tău de utilizare”. Așa că ai scăpat de stresul îmbrățișării unei diete vegane.

Să apelezi la știința de ultimă oră și la algoritmi de calcul care efectuează sute de calcule pentru fiecare aliment dintre sutele disponibile, bazat pe genetica ta, e o soluție deja prezentă care chiar te ajuă să îți reglezi greutatea mai eficient de 2,5 ori decât alte metode și să eviți destule boli pe viitor.

Peste 2 milioane de variații genetice sunt avute în vedere pentru tine la un laborator austro-german ultraperformant.

Sau rămâî între cei pentru care Ozempicul le va fi prieten toată viața, cu bune și cu rele. Alegerea îți aparține.

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar