Microbiomul intestinal – Un studiu remarcabil în lupta cu Covid-19!
Un studiu efectuat în februarie-mai 2020 de cercetătorii din Hong Kong a arătat ce rol a jucat microbiomul intestinal în această pandemie de coronavirus.
Concluzia studiului a fost că microbiomul intestinal poate influența severitatea și răspunsul imun al Covid-19.
Dezechilibrele în tipul și volumul bacteriilor pot fi, de asemenea, implicate în „Covid long”. Sintagma se referă la acea formă de Covid-19 care durează câteva săptămâni sau chiar luni.
Legătura dintre microbiomul intestinal și Covid-19
Ce este microbiomul? Totalitatea microbilor care colonizează organismul nostru poartă numele de microbiotă, iar materialul genetic al acestora se numește microbiom. Numărul microbilor depășește numărul celulelor umane de zece ori.
Microbiomul intestinal reprezintă varietatea și volumul bacteriilor din intestin.
El poate influența severitatea Covid-19, dar și amploarea răspunsului sistemului imunitar la infecție.
Cercetările au fost publicate online în revista de specialitate Gut. Dezechilibrele în componența microbiomului pot fi, de asemenea, implicate în simptomele inflamatorii persistente, supranumite „Covid long”.Covid-19 este în primul rând o boală respiratorie, dar dovezile sugerează că și intestinul poate avea un rol. Studiul a fost bazat pe faptul că intestinul este cel mai mare organ imunologic din organism, iar microbii rezidenți ai acestuia influențează răspunsurile imune.
Ce s-a aflat după coprocultură
Analiza tuturor celor 274 de probe de scaun a arătat că alcătuirea microbiomului intestinal diferă semnificativ la pacienții cu și fără Covid-19. Și asta s-a întâmplat indiferent dacă au fost tratați cu medicamente, inclusiv antibiotice.
Ce ar putea influența microbiomul intestinal
Infectarea cu Covid-19 determină sistemul imunitar să producă cîtokine inflamatorii ca răspuns. În unele cazuri, acest răspuns poate fi excesiv (furtuna de cîtokine). Asta provoacă leziuni extinse ale țesuturilor, șoc septic și eșec multiorganic.
Analiza probelor de sânge a arătat că dezechilibrul microbian constatat la pacienții cu Covid-19 a fost, de asemenea, asociat cu niveluri crescute de cîtokine inflamatorii și markeri de sânge de deteriorare a țesuturilor, cum ar fi proteină C reactivă și anumite enzime.Acest lucru sugerează că microbiomul intestinal ar putea influența răspunsul sistemului imunitar la infectarea cu Covid-19. De asemenea, cercetătorii spun că ar putea afecta inclusiv gravitatea și rezultatul bolii.
Cum tot mai multe voci sunt de părere că vom coexista cu acest virus de acum încolo precum o facem cu alte sute de coronavirusuri dintotdeauna, e important de știut în ce fel de echilibru ne aflăm cu propriile noastre bacterii. Iar pentru aceasta există testele specifice de microbiom.
Pobleme de sănătate după Covid-19
„Având în vedere rapoartele conform cărora un subgrup de pacienți recuperați după Covid-19 prezintă simptome persistente cum ar fi oboseală, dispnee și dureri articulare, unele la peste 80 de zile de la apariția inițială a simptomelor, susținem că simbioză microbiomului intestinal ar putea contribui imunitatea după Covid-19”, se arată în studiul Universității Chineze din Hong Kong.
Universitatea Chineză din Hong Kong este o universitate publică de cercetare din Shatin, Hong Kong. Ea a fost înființată în 1963 datorită implicării Consiliului Legislativ din Hong Kong.
Articol adaptat din: evz.ro
Alte surse: scitechdaily.com, Gut