fbpx

Cart

  • Nu este nici un produs in cos.

IMC vs. DEXA: De două ori mai mulți adulți obezi decât credeam!

Revin pe un subiect recent dezbătut și devenit de mare actualitate. Astfel, indicele de masă corporală (IMC) este un instrument utilizat pe scară largă în diagnosticarea obezității.

Cerecetări recente

Cu toate acestea, o cercetare recentă a relevat că aproximativ de două ori mai mulți adulți din SUA sunt diagnosticați cu obezitate atunci când se folosește o scanare DEXA (absorptiometrie cu raze X cu energie dublă) pentru evaluarea volumului de grăsime corporală, comparativ cu măsurătorile IMC.

Această descoperire evidențiază limitările IMC și susține ideea că acesta nu ar trebui să fie singurul indicator folosit pentru evaluarea obezității.

Subestimări remarcabile

“IMC subestimează semnificativ obezitatea reală”, a declarat Dr. Aayush Visaria, cercetător la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, în cadrul ENDO 2023: The Endocrine Society Annual Meeting.

Dr. Visaria susține că “IMC ar trebui completat cu alte măsuri ale obezității” în managementul individual al pacienților.

Alternative

Aceste măsuri ar putea include o scară de impedanță bioelectrică sau circumferința taliei. În plus, a menționat o nouă politică emisă de Asociația Medicală Americană, care recomandă utilizarea IMC în combinație cu alte măsuri valide de risc, cum ar fi măsurătorile grăsimii viscerale, indicele adiposității corporale, compoziția corporală, masa de grăsime relativă, circumferința taliei și factorii genetici/metabolici.

Începutul sfârșitului

“Suntem la începutul sfârșitului pentru IMC”, a declarat Visaria. Deși el recunoaște că DEXA nu este practică sau cost-eficientă pentru screening-ul obișnuit al obezității, se așteaptă ca măsurarea circumferinței taliei, deseori exprimată ca raport talie-înălțime, să devină o practică obișnuită.

În plus, cântarele de baie care înregistrează atât greutatea cât și procentul de grăsime corporală vor deveni probabil un instrument popular de măsurare a obezității.

De peste 2 ori mai multe cazuri

Studiul realizat de Dr. Visaria și echipa sa a analizat datele a 9784 de adulți americani cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani, adunate din mai multe studii ale National Health and Nutrition Examination Surveys în perioada 2011-2018.

Utilizând pragurile standard de obezitate pentru IMC și grăsimea corporală totală, s-a constatat că 74% dintre participanți au fost diagnosticați cu obezitate pe baza grăsimii corporale prin DEXA, comparativ cu doar 36% diagnosticați pe baza IMC.

Rezultatele au mai arătat că 53% dintre subiecții considerați non-obezi după IMC, de fapt prezentau obezitate atunci când era evaluată conținutul de grăsime corporală prin DEXA. Mai mult, diagnosticarea prin combinarea IMC cu circumferința taliei a redus cu aproape jumătate procentul adulților care suferă de obezitate, dar sunt nedetectați prin IMC.

Concluzii

Aceste rezultate subliniază nevoia de a reconsidera metodele de diagnosticare a obezității, dându-se importanță atât IMC, cât și altor măsuri, cum ar fi circumferința taliei sau procentul de grăsime corporală. Așa cum a anticipat Dr. Visaria, este probabil ca noile tehnologii accesibile și ieftine, cum ar fi cântarele de baie cu impedanță bioelectrică, să revoluționeze modul în care măsurăm obezitatea în viitor.

Referinte: BMI ‘Vastly Underestimates’ True Obesity

Și încă ceva…

Pentru că vorbim de grăsime, fie depusă în exterior fie, mai periculos, în interior. Adică pe organe, cea nevăzută. Există acum un test genetic modern, făcut la un laborator european care îți spune și unde se depune la tine mai degrabă grăsimea. Pe lângă alte informații valoroase și utile despre relația corpului tău cu greutatea. Un test în urma căruia te poți alege cu o soluție de scăpat de kilogramele în plus de 2,5 ori mai eficientă decât altele!

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.