Cart

  • Nu este nici un produs in cos.

IMC (BMI), o măsură depășită? Alternative în diagnosticarea obezității

Indicele de masă corporală (IMC) a fost metoda implicită de evaluare a obezității timp de ani de zile, dar conștientizarea tot mai mare a limitărilor sale a determinat medicii să ia în considerare măsuri alternative care să evalueze mai bine adipozitatea și localizarea acesteia în corp, aspect important pentru determinarea consecințelor cardiometabolice.

ALTERNATIVE

Alternativele includ circumferința taliei și raportul talie-înălțime (RTI), precum și metode de imagistică, cum ar fi tomografia computerizată (TC), imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și absorptiometria cu raze X cu energie duală (DEXA) precum și impedanța bioelectrică pentru a evalua volumul și localizarea grăsimii.

În ciuda limitărilor sale, IMC-ul este puțin probabil să dispară în curând, din cauza înrădăcinării sale în practica clinică, acoperirea asigurărilor, simplitatea și precizia sa.

REVIZUIRE

Nevoia de o măsură mai bună a obezității decât IMC a fost recunoscută în comunitatea medicală. IMC se bazează pe greutatea în kilograme împărțită la înălțimea în metri pătrați, dar nu poate distinge între grăsime și mușchi, făcându-l o măsură imperfectă.

RTI, care ia în considerare circumferința taliei și înălțimea, a câștigat recent teren ca o alternativă sau completare potențială pentru IMC.

În 2022, Institutul Național de Sănătate și Asistență Medicală (INSAM) din Marea Britanie și-a revizuit îndrumările pentru evaluarea obezității, recomandând ca medicii să măsoare și să folosească RTI, precum și IMC, pentru adulții cu un IMC sub 35 kg/m2.

LIMITĂRI ȘI PERSPECTIVE

Cu toate acestea, RTI are propriile sale limitări, în special provocarea măsurării exacte a circumferinței taliei, care poate fi mai puțin reproductibilă de la o măsurătoare la alta.

Metodele avansate de imagistică, cum ar fi scanările TC sau IRM, ar putea oferi o mai bună precizie și precizie pentru urmărirea volumului de grăsime periculoasă cardiometabolică a unei persoane, dar sunt limitate de cost și expunerea la radiații.

Experții sunt în general de acord că IMC-ul în sine devine din ce în ce mai inadecvat. În următorii cinci ani, IMC-ul este de așteptat să fie văzut ca un instrument de screening care clasifică oamenii în grupuri generale de risc, dar vor fi necesare și alte metrice și variabile pentru a descrie mai bine riscul de sănătate la nivel individual.

În acest sens, medicii ar putea începe să utilizeze o combinație de măsurători și metode de evaluare, cum ar fi RTI, circumferința taliei, procentul de grăsime corporală și metodele de imagistică, pentru a obține o înțelegere mai completă a adipozității și riscului asociat pentru pacienți.

EVOLUȚIE

În plus, pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, este posibil ca metode noi și mai avansate de evaluare a obezității să fie dezvoltate și implementate în practica clinică.

Un astfel de exemplu ar putea fi utilizarea tehnologiei de inteligență artificială pentru a analiza și interpreta datele obținute din metodele de imagistică, ajutând la identificarea modelelor de distribuție a grăsimii și la determinarea riscului cardio-metabolic.

CONCLUZII

În concluzie, IMC-ul este în continuare un instrument comun și accesibil pentru evaluarea obezității, dar limitările sale devin din ce în ce mai evidente.

În viitor, este de așteptat ca medicii să apeleze la o combinație de metode și măsurători pentru a evalua mai bine riscul asociat cu obezitatea și pentru a oferi tratamente și îngrijiri personalizate pacienților lor. 

Pe măsură ce tehnologia și înțelegerea noastră despre obezitate și riscurile sale asociate evoluează, este posibil să vedem o schimbare treptată în modul în care specialiștii evaluează și tratează obezitatea la nivel individual.

În ce privește tratarea obezității, dat fiind complexitatea factorilor implicați, o soluție de avangardă a fost elaborată în Austria. Astfel, geneticienii și biologii laboratorului au conceput un algoritm unic care, rulat pe computere performante, duce la o soluție strict personalizată și de 2,5 ori mai eficientă decât altele metode. E o soluție care ține seama de genele implicate în obezitate. O soluție la cheie, ce poate fi aplicată imediat. Nu mai este nevoie de nimeni și de nimic, odată ce ai primit raportul. Îți vei da seama imediat de ce alte metode nu au funcționat.

Referințe:  BMI Is a Flawed Measure of Obesity. What Are Alternatives?

      When Do We Stop Using BMI to Diagnose Obesity?

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.