Genetica sau mediul ne influențează starea de sănătate?
Se discută destul de mult de cum putem preveni declanșarea anumitor boli cu incidență mare. Pentru asta este necesar să vedem ce procent din sănătatea noastră este dictat de gene și ce parte poate fi atribuită comportamentului individual sau mediului.
Douglas L. Brutlag, Profesor Emerit – Stanford University, catedra Biochimie:
“Procentul sănătății noastre dictat de genetică sau împărțire între comportament și mediu depind de tipul de boala de care vorbim. Anumite boli sunt în întregime genetice și poartă denumirea de “sută la sută penetrante”. Boli precum boala Huntington, fibroza chistică, anemia cu celule seceră, boala Tay-Sachs și sindromul Downs sunt pur genetice. Alte boli, mai complexe, cum ar fi diabetul de tip 2 sau artrita reumatoidă au o componentă semnificativă de comportament. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă o persoană are o predispoziție genetică spre un tip de boală, există o mulțime de acțiuni comportamentale pe care cineva le poate lua pentru a o preveni.
Bolile complexe sau multifactoriale au adesea mai multe componente genetice, precum și un număr de componente comportamentale. De exemplu, în prezent există cel puțin 12 gene cunoscute, care pot contribui la diabetul zaharat de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că există mai multe căi care pot duce la boală. Scăderea producției de insulină și scăderea răspunsului la insulina sunt cele mai comune. Pe de altă parte, multe aspecte comportamentale pot contribui la determinarea sau exacerbarea bolii. Obezitatea și stilul de viață sedentar sunt doar două dintre ele. Multe alte boli, cum ar fi cancerul pulmonar, țin aproape în totalitate de comportament. Altele, cum ar fi cele mai multe boli infecțioase, sunt în întregime legate de mediu.”
Vezi AICI ce teste ADN oferă MyBodyGuide.
Dacă vrei mai multe informații despre teste: office@mybodyguide.ro