Genetica sau mediul ne influenteaza starea de sanatate? - My Body Guide

Cart

  • Nu este nici un produs in cos.
0

NOU!
Plata in rate

stiinta genelor

Genetica sau mediul ne influenteaza starea de sanatate?

Se discuta destul de mult de cum putem preveni declansarea anumitor boli cu incidenta mare.  Pentru asta este necesar sa vedem ce procent din sanatatea noastra este dictat de gene si ce parte poate fi atribuita comportamentului individual sau mediului.
Douglas L. Brutlag,  Profesor Emerit – Stanford University, catedra Biochimie:

Procentul sanatatii noastre dictat de genetica sau impartire intre comportament si mediu depind de tipul de boala de care vorbim.  Anumite boli sunt in intregime genetice si poarta denumirea de “suta la suta penetrante”. Boli precum boala Huntington, fibroza chistica, anemia cu celule secera, boala Tay-Sachs si sindromul Downs sunt pur genetice.  Alte boli, mai complexe, cum ar fi diabetul de tip 2 sau artrita reumatoida au o componenta semnificativa de comportament. Acest lucru inseamna ca, chiar daca o persoana are o predispozitie genetica spre un tip de boala, exista o multime de actiuni comportamentale pe care cineva le poate lua pentru a o preveni.

Bolile complexe sau multifactoriale au adesea mai multe componente genetice, precum si un numar de componente comportamentale. De exemplu, in prezent exista cel putin 12 gene cunoscute, care pot contribui la diabetul zaharat de tip 2. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista mai multe cai care pot duce la boala. Scaderea productiei de insulina si scaderea raspunsului la insulina sunt cele mai comune. Pe de alta parte, multe aspecte comportamentale pot contribui la determinarea sau exacerbarea bolii.  Obezitatea si stilul de viata sedentar sunt doar doua dintre ele. Multe alte boli, cum ar fi cancerul pulmonar, tin aproape in totalitate de comportament. Altele, cum ar fi cele mai multe boli infectioase, sunt in intregime legate de mediu.”

Vezi AICI ce teste ADN ofera MyBodyGuide.

Daca vrei mai multe informatii despre teste: office@mybodyguide.ro

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.