De ce greutatea mea este fluctuanta? - Efectul YO-YO - My Body Guide

Cart

  • Nu este nici un produs in cos.
0

NOU!
Plata in rate

De ce greutatea mea este fluctuanta? – Efectul YO-YO

 Chiar daca incerci sa slabesti sau sa iti mentii greutatea, poate deveni frustrant pentru oricine atunci cand greutatea ta pare sa fluctueze in ciuda eforturilor de a o controla prin diete si exercitii fizice.

Exista o serie de factori care ar putea determina acesta variatie a greutatii, cunoscuta si sub denumirea de “efect yo-yo”, acestia putand fi controlati mai mult sau mai putin de fiecare persoana in parte.

 

Ce este greutatea fluctuanta?

Poate ca cel mai simplu mod in care poate fi descris efectul Yo-Yo este pierderea in greutate cu succes pe termen scurt, dar fara succes pe termen lung. Greutatea unei persoane poate scadea din cauza schimbarilor obiceiurilor alimentare precum dietele drastice, dar apoi creste din nou atunci cand acest regim alimentar se dovedeste nesustenabil.

Conform studiu publicat in Journal Metabolism, o fluctuatie moderata a greutatii este definita ca pierderea intre 5 si 10 kg inainte ca persoana in cauza sa recastige aceste kg.

 

De ce se intampla asta?

Cineva poate lua in greutate la scurt timp dupa ce a pierdut kilogramele, din diferite motive.

Poate ca unul dintre cele mai comune motive este dieta yo-yo sau crash.

Acest lucru poate presupune saritul meselor sau repausul alimentar pe peroade indelungate, sau reducerea drastica a continutului caloric la mesele servite. Este o metoda bine cunoscuta printre cei care vor sa piarda brusc in greutate.

Insa este de asemenea o metoda care antreneaza corpul pentru a metaboliza alimentele diferit.

Caloriile sunt o parte vitala in procesul metabolic. Corpul le transforma in energie care, la randul sau, permite muschilor si organelor sa functioneze normal.

Evident oamenii proceseaza grasimile mai rapid sau mai lent, dar cand exista o scadere considerabila a cantitatii de calorii, metabolismul organismului, deseori, se va adapta prin incetinire in incercarea sa de a conserva energia de care dispune.

Prin urmare, daca cineva creste numarul caloriilor dupa ce a adoptat un regim alimentar cu un continut de calorii extrem de scazut, corpul este posibil sa nu se poata adapta atat de repede la schimbarea obiceiurilor, astfel acesta continua sa metabolizeze caloriile intr-un ritm mai lent. De aceea, grasimile vor fi depozitate de catre corp ca reserve, ducand la cresterea in greutate.

 

Care sunt urmarile?

Exista mai multe moduri prin care greutatea fluctuanta poate avea efecte negative asupra organismului.

Din punct de vedere pshihologic, recastigarea rapida in greutate dupa ce a slabit poate duce la pierderea respectului de sine si poate reduce de asemenea motivatia de a incerca un program de pierdere in greutate in viitor.

Pierderea si revenirea rapida la greutatea initiala poate avea de asemenea efecte de scurta durata asupra fizicului, provocand stari de letargie si schimbari ale dispozitiei.

 

Poate avea un risc asupra sanatatii?

Exista numeroase opinii asupra efectelor fizice de lunga durata datorate greutatii ciclice.

Un studiu care a masurat nivelul hormonal al participantilor suprapoderali dupa ce au tinut o dieta cu un continut de 500-550 de calorii pe zi, a constatat ca prezenta unei varietati de hormoni responsabili pentru gestionarea apetitului a fost semnificativ diferita chiar si la un an de la finalizarea programului de slabit pe termen scurt.

Studiul, desi unul care a beneficiat de o acoperire media semnificativa, a fost considerat totusi a fi fundamentat pe un numar limitat de factori dupa cum arata un raport intocmit de Baizan si publicat de Choices NHS.

Pe de alta parte, un alt studiu (mentionat mai sus, care apare in Metabolism Journal) a constatat ca dieta yo-yo nu are efecte negative pe termen lung asupra viitoarelor tentative de pierdere in greutate sau asupra sanatatii; dar, inca o data, au existat limitari ale studiului identificate de NHS, inclusiv faptul ca constatarile s-au bazat pe date de auto-raportare de catre respondenți.

In cele din urma, este nevoie de mai multa cercetare pentru a determina daca fluctuatiile de greutate reprezinta un oarecare risc pe termen lung pentru sanatatea fizica.

Cei care sunt supraponderali si incearca sa piarda in greutate sunt incurajati sa faca acest lucru intr-un ritm moderat, dar constant, pentru a se evita orice risc asupra sanatatii, cum ar putea fi riscul legat de greutatea fluctuanta, dar și pentru a ii ajuta sa mentina o abordare mentala pozitiva de a pierde in greutate.

 

Cum iti pastrezi greutatea?

Un medic poate ajuta pe cineva care este supraponderal sa dezvolte si sa adere la un plan de pierdere in greutate controlata si de durata. Acest lucru va implica de obicei o dieta echilibrata si un plan de exercitii fizice regulate. Pentru a creste sansele de succes ale dietei este recomandat un plan de slabire personalizat conform mostenirii genetice si care difera de la o persoana la alta. Astfel, persoanele cu probleme de greutate se pot bucura nu doar de rezultate pe o perioada indelungata, dar si de o viata sanatoasa.

 

Sursa: https://www.treated.com/weight-loss/why-does-my-weight-yo-yo

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.