De ce greutatea mea este fluctuantă? – Efectul YO-YO
Chiar dacă încerci să slăbești sau să îți menții greutatea, poate deveni frustrant pentru oricine atunci când greutatea ta pare să fluctueze în ciuda eforturilor de a o controla prin diete și exerciții fizice.
Există o serie de factori care ar putea determina acesta variație a greutății, cunoscută și sub denumirea de “efect yo-yo”, aceștia putând fi controlați mai mult sau mai puțin de fiecare persoană în parte.
Ce este greutatea fluctuantă?
Poate că cel mai simplu mod în care poate fi descris efectul Yo-Yo este pierderea în greutate cu succes pe termen scurt, dar fără succes pe termen lung. Greutatea unei persoane poate scădea din cauza schimbărilor obiceiurilor alimentare precum dietele drastice, dar apoi crește din nou atunci când acest regim alimentar se dovedește nesustenabil.
Conform studiu publicat în Journal Metabolism, o fluctuație moderată a greutății este definită ca pierderea între 5 și 10 kg înainte ca persoana în cauza să recâștige aceste kg.
De ce se întâmplă asta?
Cineva poate lua în greutate la scurt timp după ce a pierdut kilogramele, din diferite motive.
Poate că unul dintre cele mai comune motive este dieta yo-yo sau crash.
Acest lucru poate presupune săritul meselor sau repausul alimentar pe peroade îndelungate, sau reducerea drastică a conținutului caloric la mesele servite. Este o metodă bine cunoscută printre cei care vor să piardă brusc în greutate.
Însă este de asemenea o metodă care antrenează corpul pentru a metaboliza alimentele diferit.
Caloriile sunt o parte vitală în procesul metabolic. Corpul le transformă în energie care, la rândul său, permite mușchilor și organelor să funcționeze normal.
Evident oamenii procesează grăsimile mai rapid sau mai lent, dar când există o scădere considerabilă a cantității de calorii, metabolismul organismului, deseori, se va adapta prin încetinire în încercarea sa de a conserva energia de care dispune.
Prin urmare, dacă cineva crește numărul caloriilor după ce a adoptat un regim alimentar cu un conținut de calorii extrem de scăzut, corpul este posibil să nu se poată adapta atât de repede la schimbarea obiceiurilor, astfel acesta continua să metabolizeze caloriile într-un ritm mai lent. De aceea, grăsimile vor fi depozitate de către corp ca reserve, ducând la creșterea în greutate.
Care sunt urmările?
Există mai multe moduri prin care greutatea fluctuantă poate avea efecte negative asupra organismului.
Din punct de vedere pshihologic, recâștigarea rapidă în greutate după ce a slăbit poate duce la pierderea respectului de sine și poate reduce de asemenea motivația de a încerca un program de pierdere în greutate în viitor.
Pierderea și revenirea rapidă la greutatea inițială poate avea de asemenea efecte de scurtă durată asupra fizicului, provocând stări de letargie și schimbări ale dispoziției.
Poate avea un risc asupra sănătății?
Există numeroase opinii asupra efectelor fizice de lungă durată datorate greutății ciclice.
Un studiu care a măsurat nivelul hormonal al participanților suprapoderali după ce au ținut o dietă cu un conținut de 500-550 de calorii pe zi, a constatat că prezența unei varietăți de hormoni responsabili pentru gestionarea apetitului a fost semnificativ diferită chiar și la un an de la finalizarea programului de slăbit pe termen scurt.
Studiul, deși unul care a beneficiat de o acoperire media semnificativă, a fost considerat totuși a fi fundamentat pe un număr limitat de factori după cum arată un raport întocmit de Baizan și publicat de Choices NHS.
Pe de altă parte, un alt studiu (menționat mai sus, care apare în Metabolism Journal) a constatat că dieta yo-yo nu are efecte negative pe termen lung asupra viitoarelor tentative de pierdere în greutate sau asupra sănătății; dar, încă o dată, au existat limitări ale studiului identificate de NHS, inclusiv faptul că constatările s-au bazat pe date de auto-raportare de către respondenți.
În cele din urmă, este nevoie de mai multă cercetare pentru a determina dacă fluctuațiile de greutate reprezintă un oarecare risc pe termen lung pentru sănătatea fizică.
Cei care sunt supraponderali și încearcă să piardă în greutate sunt încurajați să facă acest lucru într-un ritm moderat, dar constant, pentru a se evita orice risc asupra sănătății, cum ar putea fi riscul legat de greutatea fluctuantă, dar și pentru a îi ajuta să mențină o abordare mentală pozitivă de a pierde în greutate.
Cum îți păstrezi greutatea?
Un medic poate ajuta pe cineva care este supraponderal să dezvolte și să adere la un plan de pierdere în greutate controlată și de durată. Acest lucru va implica de obicei o dietă echilibrată și un plan de exerciții fizice regulate. Pentru a crește șansele de succes ale dietei este recomandat un plan de slăbire personalizat conform moștenirii genetice și care diferă de la o persoană la alta. Astfel, persoanele cu probleme de greutate se pot bucura nu doar de rezultate pe o perioadă îndelungată, dar și de o viață sănătoasă.
Sursă: https://www.treated.com/weight-loss/why-does-my-weight-yo-yo