Cura de detoxifiere, chiar ai nevoie? - My Body Guide

Cart

  • Nu este nici un produs in cos.
0

NOU!
Plata in rate

Cura de detoxifiere, chiar ai nevoie?

Cura de detoxifiere nu e necesara. Absolut deloc, dupa Joy Dubost, cercetator nutritionist si putrator de cuvant al Academiei de Nutritie si Alimentatie.

Sa fii sanatos inseamna frecvent mult efort, de aceea scurtaturile sunt asa atractive. Efortul poate fi de multe ori sub forma curelor de “detoxifiere”, cai prin care dorim ca organismul sa se vindece cu minim de efort. Sau chiar fara. Insa nu prea exista dovezi stiintifice ca sunt eliminate toxinele in timpul unor diete detox.

Desi exista multe metode, de la cele mai hilare prin care se pun felii de ceapa pe picior pana la unele mai serioase, majoritatea nu au la baza dovezi stiintifice clare. Cele mai multe insa se rezuma la restrictia de calorii, supraconsumul de lichide, infometarea sau aportul mare de suplimente.

Ce sunt toxinele

Dr Erin Stair, autoarea cartii “Alimente si dispozitie” (Food and Mood), afirma ca majoritatea persoanelor nu stiu sa defineasca ce este o toxina cu atat mai putin sa le enumere pe cele de care incearca sa scape.

Hai sa ne lamurim ce inseamna o toxina. Toxinele sunt substante, molecule care produc distrugeri la nivelul celulelor si/sau functiilor acestora. Si duc inevitabil la imbolnavire. Toxinele se gasesc pretutindeni: in aer, in apa, ba chiar sunt produse de corpul nostru (ex. radicalii liberi).

Rezultatele rapide

Intr-o societate in care vrem rezultate rapide, o cura de detoxifiere facuta in siguranta reprezinta mai mult un inceput de schimbare de atitudine cu luarea unui angajament spre un trai sanatos. Din nefericire, nu te poti detoxifia 365 zile pe an. Asa incat tot trebuie sa iti dezvolti determinarea de a face schimbari/ajustari pe termen lung.

Desi dietele de detoxifiere pot fi tentante, posibilele beneficii vizate nu au nimic de a face cu toxinele. Mai degraba cu eliminarea alimentelor nesanatoase (alcool, tutun, alimente procesate, etc.), presupusa in astfel de diete. De asemenea, ele vin si cu un aport de vitamine care lipsea anterior. Cu toate acestea, multe persoane nu se simt prea bine in cursul curelor de detoxifiere.

Cele 4 elemente care ajuta cu adevarat detoxifierea

Cea mai buna cale de a ajuta organele sa elimine toxinele este o alimentatie sanatoasa impreuna cu min. 30 min. de exercitii fizice zilnic, un somn cuprinzator si odihnitor si bautul apei. In felul acesta ajutam propriile mecanisme in loc sa ne bazam pe curele de detoxifiere. Cure care pot face mai mult rau pe termen scurt decat bine pe termen lung.

Dar ce inseamna alimentatie sanatoasa sau ajutarea propriilor mecanisme? Suna simplu si frumos, insa sa nu uitam ca ce ii face bine unei persoane nu iti face neaparat bine tie. Sau daca o persoana nu are nevoie de Coenzima Q10 sau de vitamina E, sau de alte substante importante ca sa isi sustina mecanismele de detoxifiere, nu inseamna ca nici tu nu ai nevoie. Si atunci cum stii sa te alimentezi sanatos? Sau sa iti ajuti mecanismele proprii de detoxifiere? O varianta de luat in calcul este accesarea unui test genetic de detoxifiere si/sau a unuia pentru o nutritie sanatoasa genetic. Doar in acest mod poti avea acces la o informatie cu totul personalizata tie.

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.