Impacul propriilor gene asupra sanatatii - My Body Guide

Cart

  • Nu este nici un produs in cos.
0

NOU!
Plata in rate

Impacul propriilor gene asupra sanatatii

Impacul propriilor gene asupra sanatatii

Corpul uman este format din aproximativ 50 de trilioane de celule individuale; fiecare dintre aceste celule are un nucleu care conține cromozomi umani. Un cromozom este format dintr-un “fir foarte strans infasurat”, așa-numitul ADN dublu helix.

ADN-ul este codul genetic in sine, planul corpului uman. Acest cod genetic contine 3,2 miliarde de “litere” si aproximativ 1% din acest cod este reprezentat de gene. O gena este o instrucțiune pentru corp si, de obicei, are doar o anumita functie. De exemplu, exista gene a caror functie este de a spune corpului modul in care poate genera culoarea albastra, culoare ce se va regasi ulterior in ochii copilului. Exista, de asemenea, gene care spun organismul cum sa proceseze produsele alimentare, in scopul de a extrage substanțele nutritive.

Din pacate, genele noastre nu sunt imune la erori, iar fiecare dintre noi are anumite defecte genetice – fie mostenite de la parinti, fie aparute dintr-o “greseala” de rescriere, iar acum au un efect negativ asupra sanatatii noastre. Aceste defecte genetice pot avea consecințe diferite: pot slabi sistemul nostru imunitar, pot creste riscul nostru de atac de cord sau sa ne afecteze negativ vederea. Ele declanseaza astm si alergii, sau sunt cauza excesului de greutate, daca avem un regim alimentar nereglementat. Desigur, fiecare dintre noi poarta defecte genetice diferite, ceea ce înseamna ca unii oameni pot prezenta un risc mai mare de atac de cord, in timp ce altele sunt, de exemplu, intolerante la lactoza. Bolile frecvente aparute în anumite familii sunt un bun exemplu ce arata faptul ca riscul individual de boala poate fi diferit de la familie la familie si de la persoana la persoana.

Aceste polimorfisme pot afecta sanatatea, desi in multe cazuri acestea nu provoaca o boala, ci doar un risc crescut de boli. Alti factori externi (cum ar fi mediul sau propriul nostru stil de viata) influentează izbucnirea bolii. De exemplu, in cazul in care o gena care gestioneaza aportul de fier este defecta, ea va determina cresterea riscului aparitiei unei boli legate de asimilarea de fier, facand necesare masuri preventive pentru a intarzia aparitia bolii sau chiar pentru a opri evolutia acesteia.

 

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.