CE POATE SĂ NE SPUNĂ GENETICA DESPRE PANDEMIA DE CORONAVIRUS? - My Body Guide

Cart

  • Nu este nici un produs in cos.
0

NOU!
Plata in rate

CE POATE SĂ NE SPUNĂ GENETICA DESPRE PANDEMIA DE CORONAVIRUS?

Stiinta bazata pe dovezi

Unii da, alții nu?

De ce unele persoane infectate cu SARS-CoV-2 se îmbolnăvesc în timp ce altele nu au nimic?

De ce unele persoane dezvoltă simptome neurologice, cardiovasculare sau intestinale în timp ce altele au simptome doar la nivelul aparatului respirator?

De vreme ce vârsta înaintată și prezența altor afecțiuni asociate cresc riscul persoanelor de a se îmbolnăvi foarte grav sau chiar de a deceda prin COVID-19, de ce atunci persoane tinere și sănătoase abia supravietuiesc bolii, în timp ce persoane în vârstă cu mai mulți factori de risc prezintă doar simptome minore?

Genele astea…

În afara comportamentului individual, condițiilor preexistente și norocului chior, răspunsul ar putea sta în genele noastre.

Avem ocazia să cercetăm dacă anumite variații genetice favorizează unele persoane să fie rezistente la virus, a spus Ting Wu, profesor la Universitatea Harvard.

Mulți geneticieni s-au alăturat oamenilor de știință din diverse discipline pentru a afla răspunsul la astfel de întrebări în ce privește pandemia de COVID-19. Ei lucrează zi și noapte pentru a înțelege pe deplin acest virus, în speranța aflării unor terapii noi sau vaccinuri ce să prevină boala și să înlăture moartea.

În timp ce unii geneticieni studiază genomul uman, alții studiază genomul virusului pentru a depista modelul de răspândire în lume precum și de a afla dacă diversele mutații îi afectează potența.

În căutarea excepțiilor genetice

Pentru a obține o imagine completă asupra genelor care pot influența susceptibilitatea omului la noul coronavirus, va fi nevoie de analiza a mii de genomuri umane și va dura o perioadă de timp. Pentru a porni cu un avantaj în această cursă, Wu și colegii săi au apelat la marea bază de date a proiectului genomului personal (PGP), încercând să urmărească extremele.

PGP a fost lansat în anul 2005 și include peste 6.000 de participanți care-și pun la dispoziția științei propriile informații genetice.

Experiența cercetărilor ADN-ului lui ancestral

Ce legătură poate avea migrația grupurilor de oameni preistorici plecați din estul Africii cu răspândirea SARS-CoV-2 în anul 2020? Răspunsul constă în tehnicile similare de analiză a genomului uman.

Precum SARS-CoV-2 infectează oamenii și se replică, virusurile evoluează prin mutații. Diverse grupe de mutații fac distincția între diferitele tulpini ale virusului, care pot fi apoi corelate cu diverse regiuni din lume. Studiind aceste mutații, oamenii de știință pot observa răspândirea virusului.

Covorul roșu

Virusurile nu pot infecta celulele umane dacă nu sunt lăsate să pătrundă în interiorul lor. Anumite proteine de pe suprafața celulelor permit pătrunderea SARS-CoV-2, în timp ce altele din interiorul celulei sunt cooptate pentru a ajuta la replicarea virusului.

Descoperirea acestor proteine ajută oamenii de știință să găsească noi medicamente care să împiedice virusul în acțiunile sale.

Cercetătorii au descoperit mari responsabili, precum receptorul ACE2 și foarfecele molecular cunoscut sub denumirea de TMPRSS2 care aștern un “covor roșu” noului coronavirus.

COVID-19 si virusul HIV

După cum se observă, poate exista astfel o similitudine importantă cu virusul HIV care în mod similar are nevoie de receptori speciali pentru a pătrunde în celulele umane. După cum s-a descoperit, circa 1 din 10 oameni nu prezintă în mod genetic receptori pentru virusul HIV, făcându-i imuni la acesta. În acest fel testarea genetică pentru virusul HIV, disponibilă acum și la MyBodyGuide, devine un instrument util în prevenirea infecției cu acesta.

Aflarea unor receptori similari în cazul noului coronavirus ar putea crea premisele unei testări genetice care să identifice persoanele rezistente la acesta, precum în cazul HIV.

 

Sursa si articolul complet: https://hms.harvard.edu/news/decoding-covid-19?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=hms-facebook-general

 

* pentru achizitiile in Euro efectuate pe alte canale ale noastre, pot exista mici diferente fata de preturile in Lei, datorate schimbului valutar

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.